0

Yoga, sport of meer?

YOGA: sport of meer?

Na 30 jaar fanatieke sportbeoefening, zoals atletiek, fitness en spinning, kreeg ik behoefte aan een andere bewegingsvorm, iets minder fysieke uitdaging, rustiger tempo en minder prestatiegericht. Ik kwam uit bij yoga en Tai Chi en nadat ik beide vormen een tijdje had geprobeerd bleek yoga meer bij mij te passen.

Als beginneling heb je nog geen idee wat yoga kan bieden en wat het doet voor lichaam en geest. Vanuit mijn “sport mind” ben ik met yoga gestart en wilde ik de houdingen zo goed en zo snel mogelijk onder de knie krijgen. Eigenlijk was ik gewoon aan het sporten, alleen keek ik daar op dat moment niet zo tegenaan. Ik merkte dat ik wekelijks flexibeler en rustiger werd en dat ik meer bewust werd van mijn grenzen.

Na een tijdje werd mijn nieuwsgierigheid gewekt door andere vormen van yoga en heb ik diverse stijlen zoals Iyengar, Bikram en Sri Sri yoga gevolgd en ontwikkelde zich langzaam een grote wens om  zelf yogaleraar te worden.  Altijd heb ik met veel respect en waardering naar yogadocenten opgekeken en dacht dat dit voor mij onbereikbaar was. Na diverse jaren van yoga beoefening kwam de behoefte yogadocent te worden en kennis te delen heel sterk naar boven en ben ik me gaan verdiepen in opleidingen en heb de stap gewaagd.

De eerste opleiding vond in India plaats en was het enorm spannend om daar weer terug te zijn. De opleiding was enorm uitdagend en vraag je je meerdere keren af wat je bezield heeft om deze beslissing te nemen. Meerdere keren per dag fysiek belast worden trekt een zwaar spoor op je lichaam en is slaap niet altijd heilig…het lawaai en de examenstress hebben daar echt geen boodschap aan.  Na een zeer intensieve periode komt eindelijk het moment dat je het diploma Yoga Teacher krijgt uitgereikt…en stroomt je hart over van gelukzaligheid. Prachtig moment om nooit meer te vergeten.

Eenmaal terug in Nederland ben ik direct gestart met lesgeven en doorgegaan zelf lessen te volgen. Het lichaamsbewustzijn en verdieping in mezelf nam steeds meer toe. Het is een proces dat langzaam opstart en verdiept naarmate je yoga langer volgt. Je bent je meer bewust van je grenzen en bewaakt ze beter. Natuurlijk helpt het oplopen van blessures en accepteren daarvan je bij dit proces, het gaat tenslotte om voelen en niet begrijpen. Daarnaast verbetert je ademhaling door verschillende ademhalingstechnieken te trainen. Het geweldige samenspel van adem en houdingen kan je in het begin niet bevatten, sterker nog het is niet te bevatten je moet het gaan aanvoelen! Het aanvoelen gebeurd langzaam naarmate men langer met yoga bezig is en zich steeds meer door de ademhaling kan laten begeleiden en de focus meer op het lichaam ligt. Yoga brengt je in het moment en maakt gepieker en boodschappenlijstjes onbelangrijk. Bewust tijd voor jezelf en volledige ontspanning is het fijnste gevoel dat er is.

Na het behalen van de 2e opleiding heeft mijn zoektocht andere yoga stijlen op mijn pad gebracht. Vinyasa en Ashtanga zijn fysieke en dynamische vormen van yoga, waarmee je de ademhaling koppelt aan de houdingen en er een flow en mooie samenwerking ontstaat. Waar je je in het begin kan laten meeslepen door het fysieke gedeelte(“sport mind”) is het de ervaring die je leert dat de ademhaling leidend is en dat daarmee het contact met je lichaam ontstaat om je grenzen beter aan te voelen om blessures te voorkomen.

Na vele jaren van yoga beoefening voel ik dat sport en yoga zo totaal verschillend zijn. Sport zorgt voor inspanning van het lichaam en ontspanning(afleiding) van de geest terwijl yoga voor lichamelijke en geestelijke inspanning en ontspanning zorgt. Dat je met sport geen lichamelijke ontspanning krijgt zal misschien vreemd overkomen maar is het dat niet als je bedenkt dat de meeste mensen geen lichaamsbewustzijn hebben en de daadwerkelijke ontspanning niet kúnnen voelen.

Het beoefenen van sport heb ik altijd als prettig ervaren en na de overstap naar yoga heb ik op meerdere vlakken verdieping gekregen en voel me fysiek en mentaal veel krachtiger, flexibeler en bewuster. Yoga geeft levensvreugde en persoonlijke verrijking.

De conclusie is dat yoga en sport beide bewegingsvormen zijn maar daar stopt de vergelijking…yoga is veel meer! Yoga ontspant(zowel lichamelijk en geestelijk) en geeft persoonlijke verdieping en bewustwording. Door het verbeteren van flexibiliteit opent en reinigt het lichaam zich van vastgezette emoties waardoor men positiever in het leven staat en krijgt gezonde voeding meer aandacht. Andere voordelen zijn een verbeterde houding en ademhaling, een rustiger zenuwstelsel waardoor je je beter kan concentreren en slaapt. Ook is het fijn dat het voor elke leeftijd toegankelijk is en je yoga kunt blijven beoefenen tot zeer hoge leeftijd…of bereik je een hogere leeftijd door het beoefenen van yoga!

Yoga is geen sport maar een levenswijze!

Namaste

Bianca

No Comments Yet.

leave a comment

You must be logged in to post a comment.