0

Energie wel of nie?

Laten we het over energie hebben, jouw energie wel te verstaan.
Ons eigen energie hebben we zelf in de hand en als we dat goed beheren dan hebben we daar niemand voor nodig behalve onszelf. Is dat niet een fijne gedachte?

Oh, vertel!
De energie in ons lichaam is een samenspel van een aantal leefstijl maatregelen. Zo is bewegen daar eentje van; het liefst afwisselende activiteiten zoals yoga, fietsen, wandelen, zwemmen, fitness. Niet te weinig maar zeker ook niet teveel activiteit want daar krijgt het lichaam stress van(de AAN knop staat altijd aan)en verbruikt je lichaam veel vitaminen waardoor je minder energie overhoudt voor andere dingen. Het gaat dus om de balans; rustige activiteit mixen met actievere activiteiten. Tussendoor krijgt het lichaam rust en kan zich opladen om er weer tegenaan te gaan.

Een ander heel belangrijk aspect is voeding: volwaardige biologische voeding geeft het lichaam veel energie in de vorm van vitaminen en mineralen waardoor onze fabriek allerlei processen goed kan laten verlopen. Bij slechte voeding stagneren diverse processen waardoor moeheid een veelgehoorde klacht is, dus minder energie. Jammer toch?

Zeker niet de minst belangrijke is een goede nachtrust waardoor we in de ochtend fris en uitgerust opstaan. Het ligt er allemaal aan wat je de avond ervoor doet; een lekker etentje met een gezellig drankje erbij kan de slaap enorm verstoren. De lever draait overuren en zet de vertering van voeding in de wacht, meestal betekent dit de voeding stallen in het vet depot om er niet meer uit te komen… Of als je een liefhebber bent van een aantal koppen koffie per dag kan het gebeuren dat je niet in slaap komt. Wist je dat caffeine na 8 uur nog voor 50% in je bloed voorkomt? En dat veel koffie een enorme vitamine B en C vreter is? Kortom je slaap en energie kunnen hier enorm van uit balans raken. Dus drink met veel overgave 2 kopjes koffie in de ochtend en breng gedurende de dag je vochtbalans op niveau met water.(bulkdrinken; 4 x halve liter voor het eten).

Wat ook niet mag ontbreken in een Happy Lifestyle is stress reductie. Met goede voeding help je daar het lichaam al enorm mee. Rustige activiteiten doen ook een duit in het zakje. Wat kan je verder nog doen om lichaam en geest tot rust te brengen? Voor de een is dat een meditatie voor het slapen gaan of wandeling in de natuur, voor de ander is dat een maandelijkse massage of saunagang, voor weer een ander een rustige plek met een fijn boek. In ieder geval zorg dragen voor minder prikkels zodat de opgebouwde moeheid de kans krijgt het lichaam te verlaten. Dit zorgt ervoor dat we tussendoor al loslaten en voorkomen wij dat dit niet gebeurd tijdens de eerste dagen van onze vakantie. Zonde hoor!

Ik ben enorm benieuwd hoe jullie je lichaamsenergie beheren, dit is naar mijn idee de belangrijkste energie. Er gebeurd heel veel om ons heen en bij gebrek aan energie kan dat behoorlijk binnenkomen.
Hulp bieden doe ik graag!

Comments are closed.