0

Gluten een zegen of een sluipmoordenaar?

Dat is wat Amerikaanse neuroloog Dr. David Perlmutter uitlegt in zijn boek Het Gluten Gevaar, dat gaat over een baanbrekend hersenonderzoek.

Inmiddels weten velen van ons dat gluten overal inzitten en dat het geen voordeel is voor onze darmen. Wat gluten n.l. doen is ontstekingen veroorzaken die onze darmflora vernietigt waardoor het spijsverteringsproces manco gaat lopen met allerlei klachten als gevolg. Dr. Perlmutter geeft aan, na jaren van onderzoek van zijn patienten en feedback van hun ervaringen over het uitsluiten van gluten, dat niet alleen ons darmflora schade wordt berokkend maar ook de organen en hersenen. Ook daar bevinden zich n.l. dezelfde ontstekingen.

Ons lichaam krijgt met iedere hap die wij nemen bacterien en ook vaak gluten binnen. Het moet er enorm mee aan de slag om het zo goed mogelijk te verteren. Sommige van ons proberen al glutenvrij te eten om het lichaam zo min mogelijk te belasten. Maar is glutenvrij werkelijk glutenvrij?

Volgens William Davis, schrijver van het boek “broodbuik” is er een verschil in gluten of non-gluten(van oorsprong allemaal zaden van grassen, zoals teff-gierst-haver-gerst-rogge-mais-rijst). De non-gluten hebben een lagere GI(glycemische Index, hoe lager hiervan de score is hoe minder onze alvleesklier insuline hoeft aan te maken om de bloedsuikerspiegel te normaliseren). Wat hij echter aangeeft, en daar schrok ik zelf ook een beetje van, is dat b.v. glutenvrije Teff(b.v. voor pap te gebruiken) een GI waarde heeft van 55(de hele korrel) terwijl het meel een GI van 90 of zelfs 100 heeft en onze bloedsuikerspiegel sky high laat schieten, dit komt omdat het oppervlakte voor vertering vergroot. In vergelijking: tafelsuiker heeft een GI van 59-65…

Bovenstaande cardiologen weten door jarenlang onderzoek hoe vernietigend gluten voor ons lichaam kunnen zijn en adviseren om gluten volledig uit het dieet te halen. Ons lichaam is nog steeds zoals het was in de oertijd en aten we toen ook geen granen. Ons spijsverteringsstelsel is er niet voor gebouwd. Wij hebben een kort spijsverteringsstelsel dat gelukkig vele dingen wel aankan zoals vlees, vis, knollen, groenten, noten, zaden en fruit.

Kunnen we dan nooit meer een lekkere cake bakken? Natuurlijk wel, er zijn veel alternatieven. Zelf gebruik ik regelmatig amandel of kokosmeel voor lekkere muffins. Je kunt er ook pancakes van maken in combinatie met amandelmelk. Het is op een andere manier omgaan met eten, je creativiteit erin leggen en uiteindelijk voelen dat je meer energie opdoet, meer zin in activiteiten krijgt, je humeur meer zonniger wordt etc.

Kijk eens naar wat glutenvrije recepten, je zult verrast zijn hoeveel er mogelijk is om heerlijk te eten zonder je lichaam teveel te belasten. De energie die daardoor overblijft kan je goed voor andere dingen gebruiken. Super toch?

Heb jij wel eens gekeken naar wat je allemaal eet waar gluten in verwerkt zijn? Ik ben benieuwd naar je verhaal!

Comments are closed.