0

Heb je vitamine D ook in de zomer nodig?

Het zonnetje komt weer vaker tevoorschijn en zorgt ervoor dat we vaker buiten vertoeven en is dat weer fijn voor de gratis vitamine D opbouw…maar is dat ook werkelijk zo?

Er zijn omstandigheden dat vitamine D tekorten kunnen ontstaan; bij ouderen en mensen met een donkere huidskleur, veganisten en vegetariers, mensen die veel alcohol drinken en mensen die bedekkende kleding dragen, een zonnebril dragen of zich direct insmeren met hoge beschermingsfactor en tevens zwangeren.

Omdat vitamine D aan vele processen bijdraagt is het een belangrijke vitamine. Zo speelt het een grote rol bij de botopbouw, spieren, gewrichten, tanden, nagels en het immuunsysteem. Moeheid is dan ook een van de symptomen bij tekorten en vanwege een kwetsbaar immuunsysteem kan dat betekenen dat je snel vatbaar bent voor virussen.

Door regelmatig verse vette vis op het menu te zetten vul je vitamine D deels aan. Lekker buiten zijn en van het zonnetje genieten is ook meegenomen. Neem de sunblock mee echter stel de huid een klein half uurtje bloot aan de zon en smeer daarna pas in, dan heb je in ieder geval wat vitamine D opgebouwd.

Probeer ook eens een half uurtje geen zonnebril op te doen, het blootstellen van de ogen aan de zon zorgt ervoor dat vitamine D wordt aangemaakt. Uiteindelijk kan je dus 2 x vitamine D opbouwen!

Weet je hoe het met jouw vitamine D voorraad is? Heb je tekorten of wellicht heb je teveel opslag en zou je tijdelijk kunnen stoppen?
Om dat zeker te weten kan je een EMB bloedtest doen, die geeft je hierop antwoord en nog veel meer in ongeveer 15 pagina’s uitslag.

Nieuwsgierig? Geef jezelf een jaarlijkse checkup cadeau!
Heb je vragen dan mag je mij altijd bellen voor uitleg. Graag zelfs!

Comments are closed.