Hoe “gezond” is jouw ontbijt eigenlijk?
Die vraag stel ik veel en verbaas ik me steeds weer over de antwoorden die ik krijg. De meeste mensen hebben overtuigingen dat bepaalde producten die zij eten gezond zijn.
De wetenswaardigheden bereiken ons via tv, tijdschriften en kranten en zijn veelal gekleurd door meningen van organisaties die subsidie van de overheid ontvangen. Zij bijten nooit de hand die hun voeding verschaft, waardoor hun advies niet onafhankelijk is.
Even een voorbeeld…mogelijk herken jij deze ook?
Een snel ontbijtje van een kop yoghurt, vermengd met vers fruit en muesli. Je zou zeggen een prima voedzaam ontbijtje of toch niet?
In de praktijk zie ik veel mensen met buikklachten; opgeblazen buik, buikpijn, benauwdheid en ongemakkelijk gevoel na het eten.
Er is veel verwarring over wat nu wel of niet gezond is en volgen nieuwe inzichten elkaar snel op. Zo is de fabel over dat teveel eieren verhoging van cholesterol geeft achterhaald. Dat te vet eten niet goed voor je is, ook verzonnen door de voedingsindustrie toen margarine de markt wilde veroveren. En dan te weten dat margarine 24 dezelfde stoffen bevat als in verf zit…
Weer even terug naar het ontbijtje met yoghurt van koemelk; als baby hebben wij enzymen om moedermelk goed te verteren, die verdwijnen ongeveer op 3-jarige leeftijd waardoor ons lichaam moeite heeft lactose te verteren. Hierdoor blijft dit in ons lichaam, kan de een een pukkelige huid bezorgen en de ander veel buikpijn en verstoorde stoelgang geven. Vooral jonge kinderen hebben er vaak last van. Zij reageren erg snel en dat is maar goed ook! Ouders vinden dit soms lastig echter met een bewuster voedingspatroon is het zo opgelost.
Tegenwoordig zijn er alternatieven zoals kokosyoghurt, cashewyoghurt, kefir en soja yoghurt. Deze zijn beter te verteren en zal voor de meeste mensen geen problemen geven. Probeer het eens uit!
Vers fruit, maximaal 2 a 3 stuks per dag om teveel suiker te vermijden. Ook natuurlijk suiker geeft reactie in ons lichaam. Bessen zijn minder zoet dan b.v. banaan(tropisch). Afwisseling en seizoensgebonden fruit eten is een aanrader. Combineer gedroogd fruit met ongeveer 20 gram ongebrande noten als tussendoortje. Hiermee werk je je energieniveau en Omega 3 niveau weer bij.
Het mengen van fruit met andere voedingsmiddelen levert meestal gasvorming op. Dus eet fruit altijd 15 minuten voor het eten en mix het niet. Een fruitsalade als ontbijt met geroosterde noten en gember. Heerlijk!
Muesli is een gezonde keuze en maak je makkelijk zelf! Door verschillende soorten noten en zaden te mengen en licht te roosteren met een klein beetje rijststroop besprenkeld…jammie! Door het roosteren verdwijnen de lectines waardoor het in de darmen rustig blijft.
Ervaar jij regelmatig buikpijn na het eten? Wil je je voedingspatroon eens nader bekijken, tips over nieuwe producten, begeleiding bij een nieuwe gezondere Lifestyle? Ik help je graag!
Bel met 06-1139 9235 naar Oerrijkleven – weer terug naar de natuur! Of bezoek voor nog meer informatie Oerrijkleven.nl