0

Ons buikvet verminderen of koesteren?

Vanuit een sociaal aspect kijken we niet op van een buikje, eigenlijk zijn dat de levensgenieters onder ons. De gezellige mensen die van een hapje en een drankje houden. Niets mis mee toch?

Vanuit gezondheidsaspect zijn er een paar dingen waar men rekening mee moet houden.
Hoe komt dat vet op en rond de buikstreek? Er bevind zich een vet depot in de buik en wordt vooral door lekkere hapjes(vaak niet gezond) samen met een heerlijke alcoholische versnapering aangesproken. De lever geeft n.l. voorrang aan het verwerken van alcohol en zet de vertering van de hapjes op hold en sluist de hapjes direct naar het vet depot.

Het vet depot groeit en daarmee het visceraal buikvet om de organen ook. De organen die eerst vrij in de buik lagen worden nu beperkt in hun beweging en werking. Lichaamsprocessen werken niet meer volledig zoals het hoort en er ontstaan klachten. Denk hierbij aan hoge bloeddruk, hoog cholesterol, te hoog suikergehalte, metabool syndroom, kortademigheid etc.

Hoe de balans vinden tussen een lekker hapje en een drankje en toch goed voor je lichaam zorgen?
Het start met anders naar voeding kijken, ander gedrag ontwikkelen t.o.v. voeding. Bijvoorbeeld mager vlees op de BBQ, verse groenten erbij en een likje saus. Andere producten zijn zeer aanlokkelijk dat begrijp ik. Het gaat erom je lichaam te gunnen dat het goede voeding krijgt en als beloning daardoor beter gaat functioneren. Je voelt je fitter, de weegschaal geeft waarschijnlijk minder aan, je hebt meer energie en kan het leven makkelijk aan.

Geef je lichaam 80% goede volwaardige(bio) voeding en met 20% kan je wat guilty pleasures blijven eten en drinken. Stel daar tegenover meer beweging. Wandel elke dag een half uurtje of ga met de fiets naar je werk. Probeer het vele zitten zeer regelmatig te doorbreken. Geen beweging zorgt ervoor dat de spiermassa afneemt waarmee het lichaam verzwakt en dus ook je immuunsysteem.

Het leven is te kort om te streng te zijn en tevens niet bedoeld het in te korte door een ongezonde leefstijl. Het gaat om de balans en meer bewustzijn over wat je eet en hoe je jouw lichaam behandeld.

Hoe gaat het jou af met allerlei verleidingen en toch een gezonde Lifestyle willen?

Ik kijk uit naar jouw reactie!

Comments are closed.