0

Plantaardig eten is beter of niet?

Steeds vaker interesseren mensen zich voor een meer plantaardige voedingspatroon. Op zich een mooie beweging om bewuster over je voeding na te denken echter is de vraag wel of je alle vitaminen wel binnenkrijgt die ons lichaam nodig heeft om de grote hoeveelheid processen uit te voeren. Tja…

Ooit heb ik zelf de fout gemaakt door dierlijke voedingsmiddelen te vervangen voor plantaardige voeding en duurde het niet lang voordat ik een B12 tekort kreeg. Dat gebeurde bij mij best snel aangezien ik ongeveer 5 tot 6 keer per week sportte. Allerlei klachten kreeg ik te verwerken, waaruit bleek dat B12 enorm belangrijk is voor je lichaam.

Door geitenkaas en yoghurt toe te voegen en B12 te suppleren was het probleem opgelost. In de loop van de jaren ben ik de zuivel gaan elimineren en heb ik naar behoefte biologisch vlees of vis toegevoegd. Dit heeft veel impact; het voelt als een vitamine boost die mijn lichaam soms nodig heeft. Na 15 jaar vegetarisch of eigenlijk veganistisch te hebben geleefd was dat wel even wennen weer dierlijke voeding te eten.

Het is dus echt een persoonlijk verhaal en heeft het mij enorm veel ervaring opgeleverd door zelf allerlei dieetstijlen te proberen en goed aan te voelen wat bij mijn lichaam past. De wens een bepaalde dieetstijl te volgen is een mooie start maar de vraag of die volwaardig is voor jouw lichaam is eigenlijk nog belangrijker om jezelf te stellen. Het luistert n.l. nogal nauw omdat iedereen een andere invulling aan het dagelijks leven geeft waardoor voedingsbehoeften dus ook verschillend zijn.

Het aanpassen van een gevarieerd voedingspatroon naar een meer plant-based voedingspatroon is een proces. Naar mijn idee is het mogelijk de meeste vitaminen en mineralen te halen uit plantaardige voeding met noten, zaden, peulvruchten en eventuele aanvullingen van organische supplementen. Daarnaast toevoeging van een beetje zuivel in de vorm van een ei, (kefir)yoghurt, geiten- of schapenkaas is voor de ene persoon prettiger terwijl de ander toch liever vlees of vis op het menu ziet verschijnen.

Het aanpassen van het voedingspatroon vraagt ook om meer zelf koken. Nieuwe recepten uitproberen en nieuwe smaken ontdekken. Je krijgt meer plezier in koken en na een paar weken voel je je al anders; je hebt meer energie en eventuele klachten zijn verbetert. Das mooi meegenomen!

Ik kan me voorstellen dat het veranderen van dieetpatroon best lastig is. Welke voeding past nu wel of niet bij jou? Waar moet je op letten en welke supplementen kan je inzetten? Een ander voedingspatroon, recepten, en vooral de stimulans een nieuwe Lifestyle op te bouwen is goed te doen met goede begeleiding. Als ervaringsdeskundige met veel nieuwe kennis help ik jou naar een Happy Lifestyle! Je hoeft het echt niet alleen te doen!

Bel met 06-1139-9235 of bezoek hierna oerrijkleven.nl voor meer informatie.

Comments are closed.