0

Workshops David Williams Eindhoven 20 t/m 23 juni 2013

Aloha! Dat was de begroeting die wij kregen van David Williams, de begroetingsvorm op Hawaii waar hij woont. Ik moest er wel een beetje om glimlachen omdat deze man, een hippie die volledig zichzelf is, mij raakte in het gevoel van vrijheid, zelfexpressie en doe maar gewoon dan doe je gek genoeg gevoel. Na 40 jaar Ashtanga en met zijn leeftijd van 64 jaar doet hij nog dagelijks dezelfde houdingen zoals aangeleerd door Pattabhi Jois. Voor hem geen nieuwe en uitdagende poses(die later zijn toegevoegd en correcties) gewoon de houdingen op een rustig tempo doen, het leuk houden door naar je behoefte te luisteren, daaraan toe te geven en jezelf “heel”(geen blessures) houden.

Als Ashtanga volger moet je van uitdaging houden, de poses zijn behoorlijk uitdagend en is het een uitdaging om de 72 poses zo goed en zo snel mogelijk onder de knie te krijgen. En dat is nou precies wat het niet is en heb ik dat zelf door schade ondervonden en blessures opgelopen. Het voordeel daarvan is dat je wordt gedwongen naar je lichaam te luisteren en je je focus steeds meer naar de ademhaling gaat brengen en daardoor meer meditatief bezig bent. Vanuit deze staat is je lichaam in staat beter te ontspannen en ontstaat vanzelf meer flexibiliteit om de meest complexe houdingen te doen. Voila!

David Williams 3 David Williams 7Ik had me enorm op de workshops verheugd en had de verwachting de complete serie houdingen een aantal keren te kunnen beoefenen. Die verwachting kwam geheel niet uit. In plaats van veel tijd aan de houdingen te besteden werd er meer aandacht besteed aan het prettig en rustig ervaren van een aantal houdingen en verteld dat je de dagelijkse beoefening aan dient te passen naar behoefte. Vooral jezelf niet opjutten en verplichten meer te doen terwijl je geen zin hebt, het kan het goede gevoel verpesten en de drempel verhogen om uiteindelijk niets meer te doen. Dit aspect is voor mij zo herkenbaar en was ik dankbaar voor deze benadering. Hier kan ik wat mee!

David heeft met veel humor veel anekdotes verteld, gaf ons veel kennis over yoga en ontspanning, vertelde over de werking en reactie van het lichaam door yoga beoefening en hoe je goed naar je lichaam dient te luisteren. Ieder lichaam is anders en dient men anders mee om te gaan, volgens David gaat het erom dat je met veel compassie en ontspanning naar jezelf kijkt en handelt en je vooral niet laat beïnvloeden door anderen.

Het weekend was erg snel voorbij, het was zeer ontspannen en heeft het mij geïnspireerd om een dagelijkse korte practice op te starten en daarvan een dagboek bij te houden. Na wat weerstand(ben dagelijkse beoefening niet gewend) voel ik me met de dag flexibeler worden, gaan de oefeningen meer in een flow door de verbindende ademhaling en voel ik een enorme rust ontstaan. Het voelt goed en vooral zonder verplichting, de hoge verwachting is weg. Ik vind het prettig om elke dag mijn matje uit te rollen…en dat is wel eens anders geweest. Echt een aanrader!David Williams 1

David, dank je wel voor de prachtige workshops, je eigenheid en inspiratie!

No Comments Yet.

leave a comment

You must be logged in to post a comment.